joi, 12 ianuarie 2017

De ce La Tuz?

Putini stiu ca numele bazinului nostru de inot este strans legat de numele comunei in care a fost construit. Si mai putini, chiar dintre locuitorii comunei, cunosc semnificatia denumirii "Tuzla". Asadar, va prezentam, pe scurt, legenda comunei Tuzla, care pe vremea grecilor se numea Stratonis.
Potrivit Eugeniei Doina Gemală – Legende din ținuturi dobrogene via site-ul black-sea.travel, 
acum două veacuri, turcii şi ruşii se luptau între ei, iar Dobrogea a devenit, la un moment dat punct de tranzitie al acestora. Într-o vară, spune legenda, o mare armată care venea de la Mangalia, îndreptându-se spre Nord, a făcut un popas pe o îngustă fâşie de uscat, ce despărţea apele Mării Negre de cele ale unui frumos lac. Un soldat a vazut că pietrele de pe malul ghiolului sunt acoperite de o spuză albă şi fără să stea prea mult pe gânduri, a gustat din spuma aceea şi a inteles că era sare. Le-a zis pe dată a lor săi doar două cuvinte, tuzlu şi ghiol, adică "lac sărat". La acea vreme, sarea era mult mai preţioasă, drept pentru care paşa avu o idee ingenioasă, pentru a nu pierde “comoara” găsită. El a ordonat soldaţilor să construiască un pod lat de piatră, pe care să îl ude la fiecare ceas cu apă din ghiol. Apa se evapora şi pe pod rămânea doar sarea, pe care ienicerii o adunau imediat şi o puneau în saci. Pentru ei, sarea chiar era de mare preţ, pentru că în acele timpuri ea avea numeroase întrebuinţări. Pe lângă trebuinţele gospodăreşti (conservant excelent), oamenii o foloseau şi la tratarea unor boli precum dezinteria, care făceau ravagii mai ales prin taberele militare. În acea zi de vară, armata nu a mai plecat, ci a rămas să adune comoara din lac. Turcii au început să preţuiască lacul sărat, iar aşezarea a primit denumirea de Tuzla".
Urmand aceasta idee, Swim Sport Club a "botezat" bazinul de inot "La Tuz" (La Sararie). Numele pare foarte potrivit, mai ales ca apa bazinului de 25 metri, singurul din zona, este sarata. 
Va asteptam cu drag sa descoperiti beneficiile apei sarate, ale inotului, in special, ale sportului, in general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu